Oedeemtherapie

Met oedeemtherapie behandelen we de zwelling (oedeem) die ontstaan is door overbelasting van het lymfestelsel. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Het komt onder meer voor als gevolg van bijvoorbeeld (borst) kanker, problemen aan de bloedvaten of littekens. Daarnaast kan het ook een gevolg zijn van bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Door oedeemtherapie wordt de vochtafvoer verbeterd. Dit komt de functionaliteiten van het lichaam ten goede en kan de pijn verminderen.

Behandeling oedeem

Oedeemtherapie bestaat uit verschillende behandelmethoden. Namelijk oefentherapie, manuele lymfedrainage, medical taping en ademhalingsoefeningen. In de meeste gevallen raadt de fysiotherapeut aan om therapeutische kousen te dragen. Deze kousen meten wij graag voor u aan. 

Oefentherapie

Door middel van algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen probeert de oedeemfysiotherapeut de afvoer van vocht te stimuleren. Daarnaast richt de fysiotherapeut zich op spieren die functioneren als een soort pomp. Met specifieke oefeningen gericht op deze spieren kan het vocht beter afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen. Dit bevordert de afname van de vochtophoping.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een techniek die gebruikt wordt naast oefentherapie bij de behandeling van oedeem. Met zachte, pompende bewegingen stimuleert de oedeemtherapeut de lymfvaten. Hierdoor wordt het vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Hierdoor wordt er meer lymfe (lichaamsvocht) afgevoerd.

Bandages, tape en therapeutische kousen

Bandages, tape en therapeutische kousen worden vaak gebruikt naast lymfedrainage en oefentherapie. Het doel hiervan is aan de ene kant om vochtophoping tegen te gaan en anderzijds om te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. Met speciale tape worden het spierstelsel en de lichaamseigen genezingsprocessen ondersteund. Daarnaast heeft het een positieve invloed op de neurologische en het circulatoire systeem. Behandeling met medische tape gebeurt zonder dat de bewegingsvrijheid wordt beperkt. De techniek van deze behandelmethode kan met hulp van de oedeemtherapeut aangeleerd worden aan de patiënt of diens partner. Op deze manier kan de behandeling ook thuis toegepast worden.

Doel oedeemtherapie

  • Vermindering van pijn
  • Verbeteren van de vochtafvoer
  • Verbeteren van functionaliteit van het lichaam
  • Bevordering van wondgenezing

Meer informatie?

Neem gerust contact op als u meer informatie wilt over oedeemtherapie of voor het maken van (vrijblijvende) afspraak. Wij helpen u graag!

Oedeemtherapie voor oedeem bij de knie