Medical Taping

Medical Taping therapie is vaak ter ondersteuning van de bestaande behandeling. De reden hiervoor is om het lichaam beter te laten herstellen. Hieronder zullen we u vertellen waarom deze behandeling goed werkt. De letterlijke vertaling van Medical Taping is medische tape. De betreffende tape wordt gebruikt om de klachten te verminderen.

Een behandeling met medische tape

Zoals de naam al aangeeft werkt deze behandelmethode aan de hand van (elastische) tape. De tape ondersteund het lichaam waardoor er een beter herstel kan worden gerealiseerd. Vaak wordt de therapie ingezet na een blessure om het herstel van het spiergebied te ondersteunen. Iedere blessure, klacht of behandeling vraagt om een specifieke methode van tapen en specifieke tape. Zo werken we met verschillende methodieken en behandelplannen om ervoor te zorgen dat Medical Taping zal bijdragen aan een goed en snel herstel van spieren en gewrichten. Naast spieren en gewrichten kan Medical Taping therapie ook werken voor overige lichaamsklachten. Een voorbeeld hiervan is een whiplash waarbij de tape een stimulerend effect kan hebben. Ook het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie onderschrijft dat betreffende tape helpt voor diverse klachten. 

De gedachte van de therapie

Er zijn diverse theorieën over Medical Taping therapie. Hieronder zijn drie stappen weergegeven die alle drie belangrijke gevolgen zijn van een behandeling met de medische tape. Houdt wel in gedachte dat een betreffende behandeling altijd ondersteunend is aan een andere behandeling. Een voorbeeld hiervan is orthopedische behandeling. De behandeling richt zich op drie gebieden, namelijk: 

 1. Een betreffende behandeling beïnvloed het circulatiesysteem van het lichaam wat een positieve uitstraling heeft op het herstelproces.
 2. Een behandeling werkt volgens de algemene principes van de bewegingsleer.
 3. De behandeling ondersteunt het letsel van de spieren. Dit is van belang voor het functioneren van het lichaam.

Een betreffende pijn in spieren of gewrichten hoeft niet altijd te maken te hebben met verkeerd gebruik van de spieren. Het kan ook het gevolg zijn van een afwijking in de bloedsomloop en/of lymfestelsel. Door bijvoorbeeld een Medical Taping therapie te starten, werk je de gevolgen tegen maar zorg je er ook voor dat de oorzaak uit het lichaam zal verdwijnen en dat de pijn niet terug zal keren.

De werking van medische tape

Om het ultieme effect te bereiken van een therapie met medische tape, is het belangrijk een juiste behandeling te kiezen. De behandeling zal altijd gericht zijn op het opbouwen/behouden van spierkracht of bewegingsmogelijkheden van spieren en gewrichten. De onderdelen waar een Medical Taping behandeling op gericht is, zijn als volgt:

 1. Vermindering van de betreffende pijn 
 2. Functies van de spieren verbeteren 
 3. De gewrichten worden ondersteund met de tape
 4. Stimuleren van de bloedcirculatie en lymfeafvoer

Het algemeen principe van Medical Taping therapie is het activeren in plaats van het fixeren van de spieren of gewrichten. Hierdoor kan de volledige functie van de spieren worden behouden en is het effect van de tape optimaal. Om ervoor te zorgen dat de spieren juist worden geactiveerd,  is het van belang om een behandeling te volgen bij een praktijk voor fysiotherapie die specialist is op dit gebied. Al met al is Medical Taping therapie een specialistisch vakgebied waarbij wij adviseren om u goed te laten informeren De reden hiervan is dat de effecten erg positief zijn wanneer er op een juiste wijze wordt gewerkt. 

Doel van Medical Taping

Een therapie met medische tape wordt als ondersteunend middel gebruikt. Hiervoor zijn er een aantal doelen die gerealiseerd zullen worden, namelijk:

 • Ondersteunen van huidige behandeling
 • Vermindering van pijn
 • Stimuleren bloedcirculatie en lymfeafvoer
 • Vergroten van de spierkracht

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over Medical Taping of een (vrijblijvende) afspraak maken? Neem gerust contact op. Wij helpen u graag!

Medical Taping